Документ 1149-2023-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 03.11.2023
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 08.11.2023. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 3 листопада 2023 р. № 1149
Київ

Про затвердження Порядку ввезення суб’єктами господарювання, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, для використання у власній виробничій діяльності

Відповідно до підпункту 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок ввезення суб’єктами господарювання, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, для використання у власній виробничій діяльності, що додається.

2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 21




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 3 листопада 2023 р. № 1149

ПОРЯДОК
ввезення суб’єктами господарювання, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, для використання у власній виробничій діяльності

1. Цей Порядок визначає механізм ввезення суб’єктами господарювання, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі - суб’єкти господарювання), на митну територію України в митному режимі імпорту обладнання та комплектуючих за кодами згідно з УКТЗЕД, зазначеними у підпункті 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі - товари), що ввозяться суб’єктами господарювання виключно для використання у власній виробничій діяльності та операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість до 1 січня 2037 р. за умови дотримання вимог до їх ввезення та цільового використання.

2. Ввезення товарів на митну територію України в митному режимі імпорту здійснюється суб’єктами господарювання відповідно до законодавства з питань митної справи та виключно для використання у власній виробничій діяльності.

3. Суб’єкти господарювання для здійснення митного оформлення товарів і забезпечення контролю за їх цільовим використанням не пізніше ніж за сім робочих днів до дати ввезення подають Мінстратегпрому із використанням кваліфікованого електронного підпису на адресу електронної пошти, зазначену на офіційному веб-сайті, такі документи:

довідку в довільній формі про відповідність суб’єктів господарювання критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України;

фінансову звітність (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал) за попередній календарний рік до дати ввезення товарів на митну територію України;

перелік товарів (із зазначенням кодів згідно з УКТЗЕД), які планується ввозити на митну територію України в митному режимі імпорту;

документи, що підтверджують країну походження товару, визначені статтею 41 Митного кодексу України або міжнародним договором України, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України.

Документи надсилаються в електронній формі (скановані копії) у форматі PDF (кожний документ завантажується окремим файлом, заголовок якого відповідає короткому змісту такого документа) з урахуванням положень Законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” і “Про електронні довірчі послуги”.

За результатами розгляду поданих документів Мінстратегпром не пізніше п’яти робочих днів із дня їх отримання надсилає суб’єктові господарювання лист про підтвердження того, що товари та суб’єкт господарювання, який їх ввозитиме, відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України.

Зазначений лист разом із митною декларацією та документами, передбаченими частиною третьою статті 335 Митного кодексу України, подаються митному органові під час здійснення митного оформлення товарів.

4. Суб’єкт господарювання зобов’язаний:

протягом 20 робочих днів після ввезення товарів зарахувати їх на баланс і подати в електронній формі (із використанням кваліфікованого електронного підпису) до податкового органу за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та митного органу за місцем митного оформлення довідку про факт оприбуткування товарів за кодами згідно з УКТЗЕД, зазначеними у підпункті 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, за формою згідно з додатком 1;

подавати щокварталу до 20 числа наступного місяця до податкового органу за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та митного органу за місцезнаходженням суб’єкта господарювання звіт про цільове використання товарів за кодами згідно з УКТЗЕД, зазначеними у підпункті 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, у паперовій або електронній формі (із використанням кваліфікованого електронного підпису) за формою згідно з додатком 2.

5. У разі нецільового використання товарів, ввезених на митну територію України, суб’єкт господарювання невідкладно інформує про це митний орган за місцем митного оформлення товарів із письмовим зверненням про внесення змін до митних декларацій у зв’язку із сплатою податкових зобов’язань із податку на додану вартість у розмірі, що мав бути сплачений на дату митного оформлення, та пені відповідно до закону.

6. У разі встановлення податковим органом фактів нецільового використання товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, зокрема списання з балансу суб’єкта господарювання з будь-яких причин, надання в оренду, лізинг чи передача в користування третім особам на будь-яких інших умовах, відчуження, відповідна інформація надсилається до митного органу за місцезнаходженням суб’єкта господарювання для вжиття відповідних заходів.

7. У разі встановлення митним органом фактів недотримання умов ввезення та цільового використання товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, митний орган за місцезнаходженням суб’єкта господарювання вживає заходів до організації та проведення документальної перевірки із дотримання вимог законодавства з питань митної справи, зокрема щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів і визначення грошових зобов’язань відповідно до положень Податкового кодексу України.

Стягнення несплачених сум грошових зобов’язань із податку на додану вартість і пені (у разі невиконання учасниками встановлених вимог) здійснюється контролюючими органами в порядку та розмірах, передбачених Податковим кодексом України.




Додаток 1
до Порядку

ДОВІДКА
про факт оприбуткування обладнання та комплектуючих за кодами згідно з УКТЗЕД, зазначеними у підпункті 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України


Додаток 2
до Порядку

ЗВІТ
про цільове використання обладнання та комплектуючих за кодами згідно з УКТЗЕД, зазначеними у підпункті 68.2 пункту 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України



вгору